Rätt håll?!

Vågen går nedåt.. Men jag tror att det är muskler jag tappar. 3v utan träning, och jag börjar bli mitt gamla vanliga jag igen. Vilket jag inte tycker om. (Äter skit gör jag inte, det handlar mer om mående)

Valparna här hemma tar upp den mesta....eller vänta, ALL min tid just nu. Men jag hoppas att till nästa måndag kunna börja träna 3ggr i veckan igen, på kvällar. Känns som en bra start.


Länge sen jag skrev ett inlägg så.. Men nu så.


1vecka sen: 61,2kg
Idag: 60,6kg


Men kanske efter en platå i 3månader att jag går ned? Neeee, musklerna är det som försvinner. :#

 


Tvi för nutrilett

Shakesen är jätte äckliga, de är mkt vidrigare än naturdiets! I jämförelse blir naturdiet som lyxdrinken, helt sjukt vad vidriga de är... Jag drack en naturdiet caffe latte på lunchen igår, köpte den färdig i butik när jag var på språng och vilken skillnad. Jag verkligen njöt. Haha. Och det är efter bara 3ggr med nutrilett. Jag funderar på att byta ut den iaf, måste ju kunna dricka den?!

Jag har försökt att tex blanda i hallon men det spelar ingen roll, smaken av pulver tar över och tvingar fram kvälvningar. Hur orkar folk med detta?

Igår blev det 3timmars promenad, nästan 4tim men avrundar nedåt och det blev en 771 kcal brända och det är mer än vad jag fick i mig i mat igår.
Jag har lite känningar i halsen, så jag tror dock att jag börja träna lite för fort, men köpa lite halstabletter så blir det nog bra tillslut. ;)

Totalt intag
Fett: 28 g Protein: 71 g Kolhydrater: 49 g 752 kcal


Rysningen spred sig...

...i hela kroppen. Satt i bastun på mitt kära gym och funderade över träningen jag precis blivit klar med och den spred sig. Lyckorusning!! Underbart, jag saknar ord, fantastisk känsla att börja träna igen och jag hade nästan glömt hur underbart det är, jag vill aldrig sluta! :D

Men jag tog det lugnt!

Under dagen:
•Promenad 45min
•Backlöpning ca 5-10min med B

Kväller:
•Jogg 20min
•Spinning 39min

Det blir lite svårt att få upp kosten som jag vill ha den med shakes, men så är det ju, jag lever nästan på minimum. Men jag ska ge det en vecka MEN mår jag dåligt så kommer jag sluta!

Totalt intag
Fett: 21 g Protein: 84 g Kolhydrater: 42 g 713 kcal

Dagens kalorikoll
Energibehov 1695 Kcal
Kaloriunderskott - 500 Kcal
Träning + 975 Kcal
Mat - 713 Kcal
Kvar att äta 1457 Kcal

Rivstart och spinning!

Egentligen är jag inte så mkt för dessa shakes men jag tänkte att jag skulle testa ändå. Bara som en rivstart en vecka för att komma igång ordentligt. Jag ska träna lugnt också så det blir inte shakes och hårdträning, för det tror jag inte på. Men jag kommer dricka Nutrilett till furkost och lunch för att ta nåt mer matig till mellis (typ keso) och sen äta riktigt mat till middag.

1vecka kommer jag ge det, nu har jag köpt skiten så nu måste jag dricka upp det! ;)

Ikväll ska jag äntligen få spinna, det var 2 veckor sen jag tränade nu och jag får nån slags värk i musklerna när jag har långt uppehåll. Det blir nästan som en liten träningsvärk fast jag inte har tränat.. Nån som har så? De skriker efter aktivitet det är en sak som är säker!!

Så 45min spinning puls blir det ikväll, ska försöka ta det lite lugnt dock och inte chocka kroppen alltför mkt, jag är trots allt lite snorig fortf (fast det är man ju hela vintern).

På't igen ba, nu kööööör vi! :D
*Peppad*


Avokado

Det är fina grejjer det, den är nyttig, en riktigt bomb av nyttigheter, ÄT AVOKADO!

Det blev min lunch idag, en halv avokado och en rågmacka. Ok, jag vet det var ingen bra lunch så men mitt i baket så blir det lite lidande. Magen alltså.




Jag hatar när texten envisas med att bli centrerad trots att jag bara markerar bilden. Orkar inte bry mig. ;) Men det är min tonfiskröra på avokadon och denna var extra mogen och god. Den bredvid är inte rågmackan, utan jag firar mig själv med en liten slatt tårta & frosting. Hehe. ;) Nyttigt? Njae, men i måttlig mängd ingen fara.

Jag räknade inte med min bakelse. Men rågmackan innehåll precis samma som imorse: Philaost, purjo och paprika.

Fett: 20 g Protein: 9 g Kolhydrater: 14 g 283 kcal


Avokado Vitaminer
Vitamin A: 1230 IU 
Vitamin C: 15 mg 
Vitamin B1: 0,2 mg 
Vitamin B2: 0,3 mg 
Niacin: 4 mg 
Folsyra: 125 mg 
Pantotensyra: 2 mg 
Vitamin B6: 0,6 mg 
Fler vitaminer finns i försumbara mängder.

Mineraler
Kalium: 1204 mg 
Fosfor: 83 mg 
Magnesium: 80 mg 
Kalcium: 20 mg 
Natrium: 20 mg 
Järn: 2 mg 
Innehåller små mängder av selen, mangan, koppar och zink.

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/188


Min dag idag

Som jag skrev på min andra blogg så är det min födelsedag idag, 27år gammal, inte illa. Bättre sent än aldrig att starta med att bli nyttig och träningsfreak. ;)

Idag består min frukost av en enkel äggröra, stekt i lite lite smör och med lite örtsalt på. Till har jag kaffe <3 och en rågmacka med philadelphia, purjolök (har fått nån kärlek till purjo, så gott på/i allt) och paprika.

Goood goood frukost!






Här är brödet jag rekommenderar, är du inte så förtjust i mörkt bröd är detta ett bra alternativ. Och älskar du rostat? Då har du hittat rätt, det har jag. Det blir knaprigt och gott!! :D


Totalt intag
Fett: 18 g Protein: 17 g Kolhydrater: 13 g 281 kcal


Abstinens

Smått så börjar det krypa i kroppen på mig, så blir det när energin börjar komma tillbaka och det spritter lite härligt i benen. Kan inte påstå att jag hade så innan jag börja träna, det är en härlig känsla. :)
Dock är jag inte redo än, 30min ute i lekparken med sonen tog ordentligt på krafterna så jag tror inte att jag är redo för ett pass på gymmet än.

Dock känner jag att det kan nog bli denna vecka iaf, som jag smått återkommer, i lugn takt, till träningen. Underbart, underbart!

Längtar!

Utmaning September

Lägger till det på denna blogg också!

Vad vi vill uppnå:
•Bästa möjliga resultat i både viktminskning, träning, bygga/forma kroppen.

Hur ska vi uppnå detta:
•Äta sunt, rätt och med en varierad kost.
Inga ätardagar mer än nötter, mörk choklad minimum 70% och möjligtvis popcorn. Dock ska detta intas i måttliga mängder. Inte heller läsk eller saft, vill du ta ett glas vin håller du dig till 1 i veckan.

Kost:
•Drick rikligt med vatten, för att hålla sig fräsch och sund ska du helst dricka upp till 2liter per dag. Minimum 1liter per dag.
Tänk på VAD du äter och HUR mkt., ditt mål och varför.

Protein ska intas i minimum 1g/kg/dag.
Kolhydrater max 100g/dag.
Fett minimum 1g/kg/dag.

Varierad kost: Fågel, fisk, nöt, ägg, frukt, nötter och mkt grönt.
Uteslut: Spagetti, ris - allt med snabba kolhydrater. Vi ska hålla ett jämt blodsocker, väldigt viktigt!

Träning:
Minst 4dgr/vecka. Hinner vi inte till gymmet är löparskorna/promenadskorna nära till hands. 
Styrketräning minst 3ggr/vecka är ett måste. Varierad och utmanande träning med ett nytt redskap/en ny övning varannan vecka. Innan eller efter styrketräningen,- alltid kondition. Vi satsar på att bli bra på allt, inte bäst på en sak. Löpning, cykel, crosstrainer, pw - vad än önskar i minimum 30min.

Redskap 1:
•Bröstpress/bänkpress - En vikt i var hand eller på stång, liggande position. 3x12st första veckan så du klarar av men det ska kännas. Andra veckan 1x12st samma kg sen 2x8st så tungt att det är löjligt. 

Stretcha minst 10min efter varje pass! Vi vill inte ha några skador.
Och tänk alltid på att värma upp innan varje styrkepass!

I svåra stunder:
•Ta ett bad, varva ner. Drick te, ta en näve nötter, påminn dig om varför du gör detta. Se till att ha fasta mål och realistiska mål. Drick mkt vatten, ta en promenad, skriv ner känslor och tankar.
Det finns alltid ett sätt att ta sig igenom det.

Viljan är stark, det är du som bestämmer över ditt liv.
Ta kontrollen nu!

Oopsies m. tonfiskröra

Jag är dundersjuk för tillfället, så det är samtidigt lite trist att starta denna blogg just nu: Har inte så stor ork att skriva och tränar inte. Men lite kan jag uppdatera med iaf. :)

Det skrivs så mkt om oopsies lite överallt just nu. De är nyttiga och därför populära, eftersom sverige tydligen har blivit mer värna om sin hälsa. Det är många mer % idag som tex tränar och äter sunt än vad det var för bara några år sen, vilket är kanon! :) För inte behöver vi följa USA där de misstänker att 2048 kommer det inte finnas en normalviktig person i hela landet, hemskt.

Oopsies:
3ägg
100g philadelphia
1tsk bakpulver
½ krm salt
3tsk krossat linfrö

Egentligen kan du smaksätta dem med vilka fröer som helst, jag ska prova med andra. Tänk att kanske ha i lite kanel eller kardemumma, det lär bli spännande. :)

Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa äggulorna, philadelphian, salt, bakpulver och linfrö. Vänd i äggvitorna och klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper, ca 5-6st.

175c i 25min, botten.

Tonfiskröra:
70g tonfisk
2-3msk creme fraiche
1msk majonnäs
½ Röd lök, finhackad
Purjolök, hackad
Citronpeppar
Lite örtsalt

Blanda ihop allt, krydda efter smak och tycke.
Sen kanske inte allt går åt men då har du över till lunch eller frukost dagen efter. Tonfiskröra går alltid hem och är nyttigt. :)

Det var gott, men man ska nog inte göra Oopsies om man inte tycker om ägg, för de smakar mkt ägg. Men med tonfiskröra så tar det över äggsmaken ganska väl, och det har lite fluffig konsistens.

Jag åt 2 st, så äter du en, blir det halva mitt kcal intag nedan. ;)


Totalt intag
Fett: 27 g Protein: 19 g Kolhydrater: 1 g 326 kcal

Smoothie Mixade Bär

Det är lätt att göra en smoothie nu för tiden, eftersom det finns så mkt färdiga frysta mixar att köpa. Sen är detta inte alls lika bra som färska bär eller frukt men har man inte tid, så går det lika utmärkt.

Jag har köpt en blandning som är jätte god, BärMix, heter den. I den har vi jordgubbar, blåbär, hallon och röda vinbär. Jätte god att använda till smoothie eller i tex bakning. :)

Idag kände jag att jag behövde få upp mitt fett intag, eftersom jag tycker det är viktigt att försöka ha en sån balanserad kost som möjligt. Mitt mellanmål idag:

2msk grädde
1dl BärMix
1-2dl Vatten - beroende på hur tjock man vill ha den.




Fett: 12 g Protein: 1 g Kolhydrater: 4 g -122 kcal


Vad är GI?

Vad är GI?
GI eller Glykemiskt Index, är ett mått på hur mycket vår blodsockerhalt påverkas när vi ätit ett kolhydratrikt livsmedel, som tex pasta. GI mäter man bara på livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, inget annat. Den vanligaste referensen när man ska jämföra och mäta GI värden är vitt bröd där GI värdet är 100.

Högt GI = Snabba kolhydrater 
Man pratar om olika GI värde på kolhydratrika livsmedel. Kolhydrater med höga GI värden kallas också snabba kolhydrater. Livsmedel med ett högt GI värde ex, 90 (vitt ris med kort koktid) påverkar vårt blodsocker kraftigt, dvs en snabb stegring av blodsockret. Detta är inte riktigt bra för oss då en snabb blodsockerstegring frigör massor av det blodsockersänkande hormonet Insulin. Insulin i sin tur är kraftigt fettbildande och gynnar fettinlagringen i kroppen. Det är därför vi kan bli feta av att äta mycket kolhydrater med högt GI värde. 

Om vi äter ett livsmedel med högt GI så stiger som sagt blodsockret snabbt men det sjunker också väldigt snabbt igen. Detta kallas för blodsockersvängning och bör undvikas då det har en rad negativa effekter på kroppen. En viktig sak med lågt blodsocker är också att det tenderar att göra oss hungriga, en signal att det är dags att äta helt enkelt. Äter vi ett livsmedel med ett högt GI så är vi inte mätta speciellt länge. 

Blir blodsockret för lågt kan vi bli irriterade, sura, prestera dåligt och bli vrålhungriga. Om vi låter blodsockret sjunka så pass mycket gör vi oss själva en riktig otjänst. Kroppen börjar ta av de lagrade energireserverna, glykogen. Samtidigt börjar kroppen bryta ner muskler för att fixa energi på den vägen. Det är därför det är viktigt med regelbundna måltider, helst var 3-4 timme. 

Om nu blodsockret sjunkit så pass lågt att vi blir vrålhungriga. Vad händer då när det äntligen är dags för mat? Jo, vi vräker ofta i oss maten (en signal från hjärnan – ät medan det finns mat) och vi riskerar ofta att äta onyttigt för vi blir sugna på något ”rejält” gärna en stor fet pizza för egen del, eller något annat riktigt gott och onyttigt. Ofta klarar vi oss inte fram till maten, och det är då vi ska äta det där mellanmålet. Men har man inte planerat in mellanmålet, eller helt enkelt går på kroppens impulser, äter vi kanske kakor och godis istället. Detta kan vi enkelt förhindra med regelbundna måltider och mellanmål och att försöka äta livsmedel med lägre GI värde som håller oss mätta längre.

Lågt GI = långsamma kolhydrater
Ett lågt GI värde kan ex vara 35 (Quinoa). Äter vi ett livsmedel med ett lågt GI påverkar detta som sagt vårt blodsocker långsamt, vilket har en rad positiva effekter på hälsan och inte minst på vad vi väger. Är man diabetiker är det ännu viktigare tänka på vilka kolhydrater man stoppar i sig då hela GI begreppet främst var till för diabetiker från början.

Vad påverkar GI värdet och hur kan jag sänka det?

Kolhydraternas struktur - Ju mer intakt strukturen är desto lägre GI, ex hela korn, frön, kärnor. Bröd med hela korn i har lägre GI. Quinoa och Bulgur (Välj bulgur där bitar av kärnan finns kvar) motsatsen är CousCous.

Tillagningen
 - Ju mer processat/tillagat en kolhydrat är desto högre GI värde. Ex snabbris, snabbpasta, knäckebröd, hel- och halvfabrikat, puffat ris, riskakor, flingor och couscous som alla har höga GI värden. Välj istället ris med lång koktid och kok pastan al-dente vilket sänker GI värdet.

Hur fort magsäcken töms
 - Surhetsgraden i maten styr hur lång tid det tar för magsäcken att bryta ner livsmedlet. Fett och proteininnehåll styr även hastigheten på magsäckstömningen. En skvätt vinäger sänker därmed hela måltidens GI värde. Välj bröd som är bakat med surdeg av samma anledning.

Fibrer
 – Det är endast de vattenlösliga fibrerna som påverkar vårt blodsocker. Detta gör de genom att ”kapsla in” maten genom att bilda en gel runt livsmedlet, vilket i sin tur gör att det tar längre tid att smälta. Vattenlösliga fibrer hittar du bl.a. i psylliumfrön, linfrön, havregryn, baljväxter, frukt och i de flesta grönsaker.

Retrogradering
 – Detta är en ganska fiffig metod att sänka din måltid GI värde på. Hettar du först upp och sedan kyler ner ett livsmedel med högt GI sänks det kraftigt. Det går alldeles utmärkt att värma upp det igen och då behålla det nya lägre GI värdet. Pastan i pastasalladen är t.ex. betydligt nyttigare än varm pasta. Kokt potatis som sedan kyls ner har betydligt lägre GI.


Positiva effekter med att välja kolhydrater med ett lägre GI:

• Längre mättnadskänsla.

• Stabilt blodsocker, vilket har en mängd hälsofördelar.

• Minskat sötsug.

• Bra för viktnedgång.

• Diabetes, hindrar sjukdomen att utvecklas och minskar kraftigt risken för komplikationer om man redan har den.

• Bra mot höga blodfetter.

• Migrän, har du migrän bli anfallen färre och mindre kraftiga.

• Panikångest, undvik kraftiga blodsockersvängningar som gör oss känsliga och påverkar humöret.

• Bra mot viss sorts cancer.

• Bra mot PCO/PCOS – en sjukdom som påverkar äggstockarna hos kvinnor.

• Bättre humör - allmänt välmående.

Äggröra med morot

Det var tråkigt idag när jag kikade in i kylskåpet, det var så tomt! Alla grönsaker var nästintill slut och det fanns inga roliga pålägg. Jag som var så sugen på lite paprika eller tomat, inte ens gurka finns det. Dags för shopping! ;)

Dagen frukost fick då bestå av äggröra (utan mjölk) med riven morot, toppad med lite dill. Och en smörgås på fullkorn från pågens, (som är riktigt gott att rosta), med ost, sallad och purjolök. Dryck? Kaffe såklart, med lite kanel.

Visste du att kanel sänker GI värdet i maten? Nu vet du det. :) 




Totalt intag
Fett: 18 g Protein: 21 g Kolhydrater: 19 g 328 kcal


Sömn

Visste ni att:

- Om ni sover 5 timmar per natt under en vecka, att det motsvarar en hel natts sömnlöshet.

- En chafför som inte sovit på 17-19 timmar, presterar sämre än en person som har 1.0 promille alkohol i kroppen.

- Om du somnar direkt du lägger dig i sängen, är det ett teckan på för lite sömn. Det ska ta ca 30-45 min innan du somnar in för en person med god sömnrytm.

- sömnbehovet beror på tidigare nätters sömnkvalité och längd. 

- nervsystemet blockeras under sömnstadiet Drömsömnen REM, då du drömmer.

Känner ni igen något av detta kanske det är dags att fundera över er situation. Jag måste göra det.

Hälsobloggen startar

Tänkte göra ett tappert försök till att skapa en hälsoblogg där jag kommer dela med mig med härliga recept, nyttiga desserter, maträtter. Min träning och hälsa. Det är en stor del i mitt liv just nu och jag trodde aldrig att jag skulle bli den jag är idag, nyttig och ett träningsfreak. ;)
 
Inom kort ska jag lägga lite tid på bloggen och utseendet, göra den mer personlig.
Men det får räcka med att jag startar den idag/ikväll! :)

Och för den som undrar så var Hygea en grekisk gudinna som stod för hälsa. :)

Hygeia, the goddess of health with representative snake.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0