Dåliga resultat? Kan vara magen!

Källa: http://motionwellness.blogspot.se
Känner du dig ofta trött och sliten, utan att riktigt komma underfund med varför? Tränar du hårt och äter bra, kanske tar du till och med kosttillskott, och står ändå still utan några slående resultat vare sig vad gäller fettminskning och muskeltillväxt.

En orsak till att resultaten uteblir och du ofta känner dig allmänt dassig, kan vara att du har för låga halter av magsyra. Magsyran är en vätska, som hjälper till att bryta ner maten du äter och är viktig för följande funktioner:

  • Upptaget av av minst 8 essentiella näringsämnen är beroende av tillräcklig mängs magsyra; Kalcium, vitamin B9 & B12, Zink, Magnesium, Järn, vitamin C och Betakaroten.
  • Upptaget av antioxidanterna vitamin A & E (minskat/hämmat upptag ökar risken för oxidativ stress och kronisk inflammation)
  • Nedbrytning av protein för användning i vävnader och muskler.
  • Aktivering av enzymer, hormon och neurotransmittorer.
  • Hindrar patogener (sjukdomsframkallande smittämnen) för att ta sig vidare ner i mag- och tarmsystemet och orsaka infektioner.


En vanlig missuppfattning är att västerlänningar överlag har för mycket magsyra. Sanningen är ofta precis den motsatta och vanligare är att halten magsyra (framförallt HCL, saltsyra) är på tok för låg, för att nedbrytning och upptag ska fungera optimalt, vilket stressar mag-/tarmsystemet och även ökar risken för mag-/tarmcancer.

Kroppens och magens förmåga att producera HCL minskar med omkring 1 % per år, vilket betyder att du vid en ålder av 70 år är minskat din HCL nivå med 70 % sedan du föddes.

Oxidativ stress och inflammation orsakat av dåliga matval, kemiska tillsatser i maten och bekämpningsmedel minskar även de kroppens förmåga att producera HCL.

Stress, från alla källor, minskar också syrahalten i magen. Den konstanta stressen av vårt moderna leverne inkluderar förutom konkret stress i form av högt ställda krav, tidspress, etc, även brist på tillräcklig sömn, dålig diet. Är dina kortisolnivåer höjda, påverkas magen negativt.

Indirekta symtom av låg magsyra inkluderar uteblivna resultat av träningen, svårighet att minska i fett, trots konkreta försök att följa ett fettminskningsprogram, och konstant trötthet.

Direkta symtom relaterade till låg HCL inkluderar följande:
1) Rapningar, uppsvälldhet och sura uppstätningar efter måltid.
2) Matsmältningsbesvär och förstoppning, på grund av att maten inte brutits ned ordentligt.
3) Hudproblem, såsom acne.
4) Vertikala ränder/åsar på naglar på grund av oförmågan att ta upp näringsämnen från kosten.
5) Kram i ben och fötter, på grund av dåligt upptag av mineraler.
6) Kroniska skador, på grund av dålig aminosyra status och oförmåga att återställa/bygga upp vävnader.
7) Matintolleranser och astma.
8) Gallsten.
9) Dålig kognitiv funktion och uppkomsten av demens.
10) Låg bentäthet och osteoporos.

Känner du igen dig i ett eller flera av symptomen, och/eller uteblir dina resultat, trots att du tränar hårt och äter bra, kan ett enkelt HCL-test vara på sin plats för att se ifall det är låga halter magsyra som spökar!

En glad mage ger en glad människa, det ligger väldigt mycket i de orden!



Jag har för låg.
Du kan kolla detta på ett enkelt sätt: 1tsk bikarbonat i ½ glas vatten, rapar du och blir uppsvälld, kommer luft så är det ingen fara. Reagerar inte magen nåt alls så har du för låg magsyra. Det finns receptfria läkemedel på apoteket!
OBS - ska ske på morgonen, på fastande mage.


Kommentarer
Postat av: Majken

Min mage är också märklig. Kör med psyliumfrön nu och hoppas på det bästa.



HALLÅ. Varför är inte du med och tävlar?

2012-05-13 @ 20:28:22
URL: http://majkenc.se/2012/05/tavla/
Postat av: Majken

Jag rekomenderar dig att ha i lite lite linfröolja också i psyliumfröna och glöm inte dricka vatten! :D



Om du mailar mig med dina mål så får du mallen till stjärnorna. :D

KUL! :D :D

2012-05-14 @ 07:30:51
URL: http://majkenc.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0